top of page

Klaar voor de start: Tessa NeefjesTessa Neefjes houdt van fietsen en van variatie. De Noord-Hollandse rijdt voor Liv-Giant Benelux Offroad Team mountainbikewedstrijden en graveltochten, maar is ook op het strand actief en staat op de weg haar mannetje. ‘’Ik houd van de afwisseling van al die dingen, van het in de natuur zijn en van snelheid.’’

Hoe is je voorbereiding verlopen? ‘’Het was anders dan anders. Het vorige seizoen op de weg, de gravelfiets en de MTB duurde nog best lang en liep zo over in het strandracen. Ik heb bijvoorbeeld op 30 oktober nog het Nederlands kampioenschap op de weg bij de elite-zonder-contract gereden (ze was er derde) en daarna nog het NK Gravel in Ede. Ik had mijn tas al ingepakt om het EK Strandrace te rijden in november, toen voor mij onverwacht het bericht kwam dat ik positief getest had op COVID-19. Ik neem de tijd om goed te herstellen. Maar legde ondertussen ook de basis voor de komende maanden met een trainingskamp in Spanje bijvoorbeeld en met een geslaagde voorbereiding in de sneeuw met het team deze winter.’’ Wat was de eerste wedstrijd van het seizoen? Ik heb april de Volta Limburg Classic te rijden. Toen was ik nog niet in mijn allerbeste vorm, mijn doelen liggen ook pas in de zomer en het najaar. Met de Proximus-wegploeg heb ik nog een trainingskamp en dan beginnen in mei de gravelwedstrijden waar ik dit jaar meer werk van wil maken. In Venlo begint de Nederlandse reeks en verder zijn er World Series-wedstrijden in Frankrijk en Polen. Hopelijk in combinatie met enkele marathons op de weg.’’ Wat is het eerste grote doel van 2022 en welke hoofddoelen heb je nog meer? ‘’Ik zou me graag kwalificeren voor het WK Gravel via de World Series-wedstrijden. Maar dat is pas in het najaar, maar het is wel mijn grote doel. Behalve van het gravel rijden wil ik wat meer werk maken van het fietsen op de weg. Vorig jaar werd ik derde op het NK op de Col du VAM bij de elite-zonder-contract en dat deed ik eigenlijk met maar een paar criteriums en een Cyclo in de benen. Bij Proximus krijg ik kansen om wat vaker op de weg te rijden. Het is een crossploeg die dat doet in functie van het veldrijden en dat sluit goed aan bij mijn insteek om wat meer snelheid op te doen voor de gravel- en mountainbikewedstrijden. Maar ik vind de variatie ook gewoon harstikke leuk. Ik zit gewoon heel graag op mijn fiets. Ik houd van de afwisseling van al die dingen, van het in de natuur zijn en van snelheid.’ Een sporter zoekt altijd naar nieuwe uitdagingen of verbetering in het algemeen. Wat ga je anders doen in 2022 om je doelen te bereiken? ‘’Het is met name het grotere gravelprogramma wat het verschil gaat maken. Daarvoor is het belangrijk om goed te kijken naar het te gebruiken materiaal en naar de banden keuze. Dat zijn dingen die ik met teammanager Jan Weevers ga oppakken. En ik wil ook het tactische onderdeel van de sport wat beter onder de knie krijgen. De sfeer in de ploeg is superleuk. We hebben plezier als we ergens naar toe gaan. Je leert elkaar ook steeds beter kennen. Dat zijn omstandigheden waar ik goed in gedij en presteer.’’
16 april 2022/

Comments


bottom of page