top of page

Thom Bonder klaar voor derde Cape Epic

Thom Bonder staat voor de derde keer aan de start van de Cape Epic. We blikken uitgebreid vooruit met deze renner van het Giant-Liv Benelux Off-Road Team die samen met Jan Withaar in Zuid-Afrika in actie gaat komen op zijn Giant vanaf komend weekend.

Met welke verwachtingen reis je af naar Cape Epic?

''De Cape Epic is de grootste Mountainbikewedstrijd van de wereld en wordt beschreven als de Tour de France van het mountainbiken. Dit jaar staan de meeste elite teams ooit aan de start van de Epic. Maar het is een wedstrijd over acht dagen waarin alles kan gebeuren. Ik heb een goede voorbereiding gehad en voel me klaar om alles te geven maar durf er niet perse een resultaat op vast te pinnen. We rijden als een team dus het hangt van veel factoren af. Voor Jan Withaar (gelegenheidspartner en Zuid-Afrikaan) is dit veruit de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Ik hoef dan ook niet te twijfelen dat hij alles eraan heeft gedaan om in zeer goede conditie aan de start te verschijnen. We gaan er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. ''

Je hoeveelste deelname is dit en wat heb je geleerd van de vorige keren dat je er reed? ''Het wordt mijn derde deelname. In 2021 was de eerste keer samen met mijn gelegenheidspartner Jan Withaar. Hierin moesten we nog aan elkaar wennen, maar toch werden we al 14e in het eindklassement. In 2022 reden we nogmaals samen, maar dit draaide uit op een fiasco. In de vijfde etappe verloor Jan al z'n kracht waardoor hij niet hard meer kon rijden en de dag erna werd ik zo ziek dat ik helaas uit de wedstrijd moest stappen. Het voelt wel een beetje alsof ik iets recht te zetten heb na 2022.''

Wat heb je in je voorbereiding anders gedaan dan vorig jaar?

''In de 2021-editie werd de Epic verreden in oktober en had ik er al een lang wedstrijdseizoen opzitten. In 2022 was het weer in maart (zoals normaal gesproken altijd) en had ik mezelf voorbereid met een trainingsstage in Spanje. Dit jaar heb ik het heel anders aangepakt. Doordat ik meer verantwoordelijkheid heb gekregen op werk werd een trainingsstage in Spanje lastig. Daarom heb ik ervoor gekozen om in Nederland me voor te bereiden op de Epic, maar dan in combinatie met een hoogtetent. Elke nacht verbleef ik hierdoor op ongeveer 3000m hoogte. Als het goed is, zorgt dit voor sneller en efficiënter zuurstoftransport naar de spieren. Dit gaat hopelijk zeker van pas komen in deze achtdaagse wedstrijd. Wel reisde ik in vergelijking met de twee vorige deelnames eerder af naar zuid Afrika (anderhalve week voor de start) om te wennen aan de temperatuur die je niet moet onderschatten. Op zaterdag 11 maart reed ik nog een trainingswedstrijd en dan ben ik klaar voor de Cape Epic, die van 19 tot en met 26 maart zal plaatsvinden. ''

Hoe past Cape Epic in de rest van je programma? Is het een doel op zich of geldt het ook als voorbereiding op andere doelen?

''De Cape Epic is voor mij zeker de eerste grote afspraak van het jaar waar ik absoluut naar toe heb gewerkt. Ik denk dat het tevens ook goed past in mijn voorbereiding op de rest van het seizoen. ''

Welke doelen heb je verder nog dit jaar?

''Voor het podium gaan in alle eendaagse mountainbike marathon wedstrijden waaraan ik deelneem in de Benelux. De BEMC en NK marathon staan ook in het rood omcirkeld in mijn agenda. ''


SUCCES THOM!Comentarios


bottom of page