top of page

Thom Bonder kijkt terug en vooruit

Dit seizoen begon vroeg voor Thom Bonder, die de nodige disciplines combineerde de afgelopen maanden. Deze noorderling komt als tweede aan het woord in een reeks waarin de renner van het Giant-Liv Benelux Off-Road Team een update geven over hun seizoen 2023. Bonder kwam vanaf eind mei echt op stoom en die prestaties geven hem vertrouwen voor een sterk naseizoen.


Terwijl anderen net hun veldritfiets opborgen of alleen nog trainden, reisde Thom Bonder al vroeg in het jaar af naar Zuid-Afrika. ‘’Mijn seizoen is begonnen met de Cape Epic in maart, ik had me hier redelijk goed op voorbereid alleen viel het resultaat uiteindelijk toch wat tegen door verschillende redenen waaronder ziekte. Na de Cape Epic had ik een trainingsblok gepland om daarna een redelijk internationaal programma te rijden in mei. De gravel World Series in Denemarken en marathon World Series vielen in die maand behoorlijk tegen door verkeerd rijden en een lekke band in Tsjechië. Eind mei heb ik wel één van mijn betere BEMC's gereden. Het kon zeker beter maar ik voelde wel dat de stijgende lijn erin zat. Vanaf de BEMC begon ik te voelen dat het begon te draaien en dit resulteerde in de overwinning bij de gravel series in Zandvoort en de Bartje200.’’


Niveau steeds hoger


Het maakt dat hij met een positieve blik vooruit kijkt. ‘’Ik heb niet per se de doelen gehaald die ik vooraf gesteld had, maar dat valt soms ook lastig te plannen. Ik neem vooral mee dat het in juni wel goed liep en probeer dit door te trekken naar het tweede deel van het seizoen. Eigenlijk heb ik steeds meer het idee dat mijn niveau het hoogst is aan het einde van het seizoen. In het tweede deel van dit jaar ga ik mij richten op de NK's gravel en MTB marathon en wil ik diverse podiumplekken bij elkaar rijden in Nederlandse, Duitse en Belgische nationale marathons.’ De combinatie van disciplines begint Bonder ook steeds beter onder de knie te krijgen. ‘’ Sinds dit jaar en deels ook al vorig jaar ben ik MTB marathon gaan combineren met gravel. De inspanningen lijken meer op elkaar, ook in training is de combi goed te maken, waardoor dit beter te combineren is dan XCO MTB met MTB marathon, dat wat ik vroeger deed. Uiteindelijk vind ik het allerleukst om meerdaagse MTB marathonwedstrijden te rijden. Ik denk dat wedstrijden met licht hoogteverschil en die niet te lang zijn, mij het best liggen.’’


Zoeken naar perfectie


En zoals elke sporter blijft Bonder ook in training , verzorging en materiaal zoeken naar perfectie. ‘’Qua training doe ik het dit jaar wel iets anders. Tijdens mijn woon-werkverkeer doe ik nu meer D3 trainingen (tempo duur) en ik ben ook meer koolhydraten gaan innemen tijdens de koers.’’ Materiaal kan ook doorwegen. ‘’Op weg naar mijn overwinning in Zandvoort had ik wel een behoorlijk voordeel door veel bredere banden te steken dan de concurrentie. Doordat het steeds droger wordt in de zomer is er veel mul zand en hier kom je beter door met bredere banden met weinig bandendruk. Echter: materiaal is belangrijk, maar je benen moeten ook gewoon goed zijn.’’

Comments


bottom of page