top of page

Tessa Neefjes kijkt terug en vooruitDeze zomerweken kijken de renners van het Giant-Liv Benelux Off-Road Team terug op de eerste maanden van 2023 en vooruit naar hun verwachtingen op sportief vlak voor de rest van het jaar. Deze keer spraken we Tessa Neefjes, die overwegend positief terugblikt op deel 1 van dit seizoen en de komende tijd vooral mikt op de gravelkampioenschappen. De Noord-Hollandse komt deels voor ons team uit en deels voor Liv Racing Collective.


Over die transfer naar Liv Racing Collective is Neefjes heel enthousiast. ‘’Ik ben nog steeds super blij met deze mooie stap. Mijn leven is het afgelopen half jaar behoorlijk anders geworden. Ik ben nu bijvoorbeeld heel veel onderweg voor trainingskampen en wedstrijden. Vorig jaar was ik naast het fietsen altijd nog erg veel aan het werk als sportdiëtist bij Topsport Amsterdam & Cyclinglab en daarnaast ook nog in mijn eigen bedrijf. Het wegvallen van reistijd naar Amsterdam en werkafspraken heeft me tijd gegeven om de belangrijkste basis van eten, trainen en herstellen nog beter uit te voeren. Ik heb bijvoorbeeld de luxe dat ik twee keer per week nu bij mijn vaste sportmasseur/fysio terecht kan zodat ik gelijk na de trainingen/wedstrijden optimaal kan herstellen. En daarnaast ben ik ook bij een andere trainster gaan trainen. Ik ben - nu ik prof ben - niet per se meer gaan trainen maar beter naar mijn gevoel gaan luisteren en ook meer echt rustige trainingen gaan doen. In de Aankomende drie weken heb ik nu ook de kans om op hoogtestage te gaan. Ik heb hier erg veel zin in en ben heel benieuwd wat dit gaat opleveren. De juiste voeding is zeker bij een hoogtestage heel erg belangrijk. Dus hier heb ik vanuit mijn eigen expertise als sportdiëtist ook een plan voor gemaakt. Tijdens mijn werk en ook in de sport in het algemeen valt het me vaak al op dat veel sporters bang zijn om voldoende koolhydraten binnen te krijgen terwijl je dit juist een enorme meerwaarde in trainingen, wedstrijden en herstel kan geven.’’


Winst in Gravel World Series

Neefjes kende geen goede aanloop naar 2023 door onder meer COVID, maar pakte de draad toch al snel succesvol op. ‘’Eigenlijk ging het ondanks die mindere voorbereiding boven verwachting. ‘’Na een goed trainingsblok in maart in Girona begon ik me steeds beter te voelen. Normaal moet ik na een lange periode geen wedstrijden te hebben gereden, er altijd de eerste wedstrijden wat inkomen. Maar nu ging het eigenlijk vanaf de start van het seizoen in Valkenburg erg goed. Zonder pech zou ik de UCI Gravel World Serie in Valkenburg met ruime voorsprong gewonnen hebben en dit goede gevoel kon ik de weken erna bevestigen in de UCI Gravel World Series in Denemarken en Duitsland met winst. Mijn grootste doel van het seizoen - Unbound - liep helaas even anders dan verwacht door externe omstandigheden. Maar ik ben wel heel blij dat ik ondanks alles ben blijven doorzetten en de finish heb bereikt, maar het is wel balen dat ik, met mijn goede gevoel en vergelijkbare wattagewaarden met de rensters op het podium, niet de battle met de andere meiden heb kunnen aangaan voor een mooie uitslag.

Ambities op gravelbike


Waar ze de disciplines graag afwisselt, vormt gravel wel de hoofdmoot van haar programma en daar liggen ook Neefjes’ ambities, ook voor de korte termijn. ‘’Ik heb nu even een rustperiode gehad en wil graag weer een stapje beter worden. Mijn hoofddoelen voor het tweede deel van het seizoen zijn het NK, EK en WK gravel. Het zou heel leuk zijn als ik op een vierde fietsdiscipline een kampioenstrui weet te winnen. Ik ga de komende tijd wel veel trainen op de MTB in Italië in mijn Nederlandse trui. Ik wil namelijk ook graag nog een MTB marathon-wedstrijd gaan rijden. Alleen zit mijn programma al erg vol. Als er last-minute nog een mooie kans is pak ik deze zeker mee.’’

Comments


bottom of page