top of page

Neefjes kijkt uit naar strandklassieker Egmond-Pier-EgmondStrandwedstrijden worden steeds populairder. Een klassieker op de kalender is Egmond-Pier-Egmond – kortweg EPE - en daarmee is deze beachrace een wedstrijd waarin de toppers azen op een mooie klassering. Dat geldt zeker ook voor onze Tessa Neefjes die zaterdag met ambities aan de start staat. We vroegen haar naar haar verwachtingen.


Neefjes is enthousiast over de komende editie van EPE. ‘’Ik vind Egmond Pier Egmond altijd een hele leuke wedstrijd om te rijden. Voelt een beetje als thuiskoers in Noord-Holland op de strandstukken waar ik vaak train. Daarbij staan vaak ook veel familieleden en vrienden langs de kant  dus die extra support maakt het extra leuk. En natuurlijk is het  leuk om hier nog een keer in de Europees Kampioen trui te rijden.’’ Ook de sportieve herinneringen zijn positief. ‘’Als ik het goed tel, is dit de vierde keer dat ik deelneem. Helaas zijn een paar edities niet doorgegaan door COVID. De editie van 2020 heb ik gewonnen. Ik heb met teammmanger Jan Weevers (natuurlijk de maestro van EPE) een battle wie EPE het meest kan winnen. Dus ik mag nog even flink aan de bak! ‘’


Kans op waaiers

Dat moet Neefjes ook als ze de omstandigheden inschat. ‘’Als het goed is, staat er geen noordoosten wind meer, maar waait het vanuit het westen. Dus als het zo blijft, is er kans op waaiers vanaf de start en gaat het wel een pittige wedstrijd worden. Afgelopen week heb ik tijdens het trainen al de op- en afgangen gedaan en die lagen er erg snel bij toen. Met oog op de vorst van dit moment verwacht ik hier weinig verandering in.  Voor mij is dat prima maar niet ideaal. Ik heb liever heel mulle op- en afgangen zodat het technischer gaat worden en ik daar het verschil kan maken.’’


Kritisch is de renster van Liv op een experiment. ‘’Normaal was er altijd een aparte start na de mannen. Dit jaar is er een pilot voor één grote massa start wat ik persoonlijk wel jammer vind. Nu is het een kwestie van zo lang mogelijk de mannen volgen, terwijl ik juist het battelen zo leuk vind, het spelletje van de wedstrijd onderling tussen de vrouwen valt hier ook grotendeels mee weg. Of dat tot een snellere tijd leidt?  Ik kijk eigenlijk echt nooit naar de eindtijden. Dit kan zo enorm verschillen door de weersomstandigheden. En in de wedstrijd ben ik meer bezig om te battelen dan zo snel mogelijk te rijden.’’ Maar wat blijft is het eigen karakter van ‘Egmond’ . ‘’Deze race is een stuk korter (ongeveer 1 uur en 15 minuten) terwijl de andere wedstrijden altijd wel ruim 2 uur of flink langer zijn. Daarbij is EPE ook de grootste strandrace waarbij het altijd erg gezellig is met veel publiek langs de kant en de dag ervoor is er persconferentie waar ik heen ga. Kan ik alvast in de sfeer komen.’’


Nieuwe Schwalbe strandbanden

Materiaalkeuzes zijn al gemaakt. ‘’In principe rijd ik wel altijd met hetzelfde materiaal bij elke wedstrijd. Tenzij er echt storm staat, want dan wil ik mijn voorblad/cassette nog wel eens wisselen. De editie van EPE die ik won kwam ik voor de wind eigenlijk wat tandjes tekort. Maar toen was er een stormachtige zuiderwind en die is nu niet voorspeld. Zaterdag ga ik wel starten op de allernieuwste strandbanden van Schwalbe. Het zijn de allersnelste banden die Schwalbe ooit heeft gehad dus dat moeten we  maar eens testen. De bandendruk met deze banden kan ik net iets harder zetten dan mijn vorige strandbanden. Daarbij hangt het ook erg af van hoe het strand erbij ligt. Met de verkenning bepaald ik mijn bandendruk en deze wisselt dus per wedstrijd.’’


Foto: Zwier Images

bottom of page