top of page

Lars van Ark kijkt terug en vooruitLars van Ark kwam dit jaar als nieuwkomer bij ons team en liet zich in ons opvallende tricot al veel van voren zien. De laatste die zich bij ons voegde, komt als eerste aan het woord in een reeks waarin de renners van het Giant-Liv Benelux Off-Road Team een update geven over het seizoen 2023. Lars laat weten wat er mee en tegen zat en vertelt ook over het NK en de doelen in zijn naseizoen.


Van Ark staat er zelf ook van te kijken als hij de conclusie trekt. ‘’Mijn MTB crosscountry seizoen loopt na het NK volgende week alweer op zijn einde. Ik zal later dit seizoen nog een paar wedstrijden rijden, zoals de laatste 3 Nations Cup in Winterberg, een nationale wedstrijd op mijn thuis parcours bij Bar End in Apeldoorn en waarschijnlijk ook nog een paar wedstrijden in de NRW CUP Serie net over de grens in Duitsland. Ondanks deze wedstrijden gaat mijn focus na afloop van het NK vooral naar de langere afstanden. Eind juli rijd ik mijn eerste UCI-marathon serie in Montafon en aansluitend de Ironbike in Ischgl. Hierna zal ik meer op de gravelbike gaan rijden, met als grootste doel het NK in Banholt en waarschijnlijk het EK gravel in België.’’

Gemengde gevoelens

Hoe verging het hem tot nog toe? ‘’Over de eerste helft van het seizoen heb ik gemengde gevoelens. Ik heb een aantal mooie wedstrijden gereden, zoals die in Sittard en Houffalize, maar over het algemeen had ik gehoopt op iets betere uitslagen. Ik viel vaak net buiten de UCI-punten, waardoor mijn startpositie steeds slechter werd en het daarmee ook moeilijker werd om naar voren te rijden. Ik heb zeker vooruitgang geboekt vergeleken met vorig jaar, daar ben ik erg blij mee. Ik kon tijdens de goede wedstrijden laten zien wat ik in huis heb en dat heeft me vertrouwen gegeven, ook op de momenten dat het iets minder ging. Het zijn vooral de stress en de tegenslagen in mijn HBO-afstudeerproces van het afgelopen halfjaar die hun tol hebben geëist. Dit zorgde er regelmatig voor dat ik iets minder klaar was voor een wedstrijd dan ik had gewild. Gelukkig kan ik dat nu achter me laten. In september ga ik verder met afstuderen en ook mag ik daarnaast blijven werken bij mijn afstudeerbedrijf.’’


Anders trainen

Er was ook genoeg om tevreden over te zijn. ‘’Mijn grootste doel voor de eerste helft van het seizoen was de 3 Nations Cup. Met een zesdee plek in het eindklassement sta ik er redelijk voor en maak ik nog steeds kans op een podiumplek (top 5) als ik een goede laatste wedstrijd rijd. Dit seizoen ben ik iets anders gaan trainen door meer "zwart-wit" te trainen. Dat betekent dat ik tijdens intensieve trainingen 80-100% van mijn kunnen geef en tijdens rustige trainingen echt rustig train. In voorgaande jaren neigde ik er vaak naar om tijdens de rustige trainingen toch te hard te fietsen. Nu herstel ik beter door en kan ik de intensieve trainingen beter uitvoeren, wat ervoor heeft gezorgd dat met name mijn explosiviteit dit jaar aanzienlijk verbeterd is. Ik heb het bovendien erg naar mijn zin in het team en heb een goede klik met mijn teamgenoten. Ik vond het erg fijn om tussen de wedstrijden door te kunnen terugvallen op de begeleiding met vragen en het gaf me mentaal meer rust door te kunnen relativeren als het een wedstrijd anders was gelopen als ik had gewild.’’ NK XCO Oldebroek

Een belangrijk MTB-doel is nog het Nederlands Kampioenschap op 15 juli in Oldebroek. ‘’Dit jaar is het mijn laatste keer in de U23-categorie. Het vlakke parcours met veel technische obstakels op een klein oppervlak zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de wedstrijd wordt gewonnen op basis van explosiviteit na de bochten en het vermijden van technische fouten op de obstakels. De afgelopen tijd heb ik regelmatig deelgenomen aan MTB streetraces, voornamelijk om aan mijn explosiviteit te werken voor het NK XCO. Tijdens het NK Streetrace in Ruinen op 2 juli merkte ik dat het met mijn explosiviteit en vorm wel goed zat, aangezien ik daar het zilver behaalde. Ondanks het feit dat ik de laatste keer dat ik in Oldebroek een wedstrijd reed (januari 2023) niet zo'n goede dag had, verwacht ik dat het parcours me goed zal liggen. Ik zal er alles aan doen om goed voorbereid aan de start te verschijnen en een top 10-positie zou dan al erg mooi zijn. Als alles perfect gaat, zit er misschien zelfs een top 5-plaats in...’’

Comments


bottom of page